Review: Professional Line Fotoboeken van Saal Digital

Ik kreeg de uitnodiging van Saal Digital een fotoboek te maken in de serie: Professional Line. Het was al een tijdje geleden dat ik foto’s had laten afdrukken en zo’n kans laat ik dan ook niet liggen 🙂

Ik wilde graag een aantal foto’s full-spread in een fotoboek zonder enige tekst, zodat steeds alleen die ene foto de aandacht krijgt. Na het maken van een foto selectie heb ik de foto’s aangepast naar de grootte van het fotoboek en kon het samenstellen beginnen.

Software

De software werkt intuïtief. Ik zou wel graag iets meer willen kunnen schuiven met de panelen. Ik zou bijvoorbeeld  het linker deel met de foto’s en folders wat breder willen kunnen maken. En het blader deel wat hoger zodat er meer in beeld is. Het werkt wel, maar wanneer je wat RSI gevoelig bent is het wat gepruts op een klein oppervlak. In onderstaande foto heb ik met pijlen aangegeven wat ik graag zou willen kunnen doen.

Layouts

Je kunt eenvoudig lay-outs uitzoeken. Wanneer je een lay-out vaker wilt gebruiken sla je deze op. Die komt dan boven in het lijstje met lay-outs te staan. Een gekozen lay-out is eenvoudig aan te passen of te wisselen met een andere lay-out. De foto’s worden daarop aangepast.

Pagina’s

De pagina’s worden onderin getoond. Hier zou ik wel een verbetering in willen zien. Ik zou graag een pagina overzicht willen waarbij ik eenvoudiger de pagina’s van positie kan wisselen. Ik kan wel een pagina naar links of rechts slepen, maar wanneer ik meerdere pagina’s wil wisselen, is dat een boel gesleep. Een extra mogelijkheid waarmee alleen de pagina’s worden getoond en de preview van één pagina uitgezet kan worden, zou daarin uitkomst kunnen bieden. Dat zou er dan zo uit kunnen zien. Nu zijn de pagina’s eenvoudiger te rangschikken.

PDF voorbeeld

Je kunt eenvoudig een pdf export maken, zodat je kan zien wat het eindproduct gaat worden. Hierbij wordt standaard een tekst door de foto’s geplaatst. Dit om te voorkomen dat je per ongeluk de pdf als eind document gaat uploaden. Dat kan worden uitgeschakeld, maar daar moet je wel even voor zoeken. Dat kan alleen bij het Projecten overzicht onder instellingen via een klein icoontje. Ik denk dat de melding dat de pdf niet voor print geschikt is, die gedaan wordt wanneer je een pdf maakt, zou kunnen volstaan.

Papier soort

Ik heb gekozen voor de art print variant. Glanzend vind ik vaak niet zo mooi, dus werd het sowieso mat. Maar ik kon niet vinden wat het verschil was tussen HighEnd-print mat en art print. Ik denk dat het een goed idee is om hiervan een duidelijke beschrijving met een voorbeeld te geven zodat je hier een goede keuze in kunt maken.

Resultaat

Het boek is vlot bezorgd. Je wordt tussentijds goed op de hoogte gehouden wanneer je het kunt verwachten. Het is gelukkig ook goed ingepakt.

Het product wordt in stevig karton geleverd.

Het fotoboek is bovendien nog eens beschermd door een extra laag.

Ik heb een acryl voorkant gekozen. Deze werd beschermd door een folie.

Na verwijdering van het folie kon ik dan het boek bekijken en beoordelen.

Product bespreking

Ik was erg blij met de kleuren weergave van de foto’s. Ik zorg zelf voor een goede kleuren weergave en kon de foto’s met te downloaden profielen van Saal Digital ook (soft-proof) beoordelen in Photoshop.

De acryl voorkant is heel mooi uitgevoerd. Geen print strepen of rare artefacten, maar gewoon een strakke foto.

Ook was ik blij met het resultaat van de full-spread. Het was wel even spannend hoe dat eruit zou komen te zien, maar het boek kun je mooi openleggen en er wordt zonder zichtbare naad over de hele breedte geprint zodat de hele foto goed te zien is.

Ik moet wel wat wennen aan het papier. Vandaar ook mijn eerdere opmerking dat het handig zou zijn om daarvan wat duidelijke close-up voorbeelden te geven wanneer je een papier soort kiest. Art print blijkt een soort aquarel papier te zijn met een duidelijk aanwezige structuur. Misschien had ik dat kunnen bedenken… Niet alle foto’s zullen zich hier goed voor lenen; andere juist weer wel. Ik heb een diverse collectie aan foto’s laten afdrukken en bij de meeste vind ik het prima uitkomen op de gekozen papiersoort. Alleen bij een paar landschappen leidt het me wat af. De afdrukken zijn echter mooi van kleur en verzadiging en ook de scherpte komt overeen met het aangeleverde materiaal.

In dit fragment zie je duidelijk de structuur van het art print papier. Ik denk dat voor mijn foto’s de HighEnd-print mat variant beter had gepast.

Wanneer ik weer een dergelijk boek ga maken, zal ik de eerste pagina en laatste pagina leeg laten. Door de boekvorm komen er wat lichte vervormingen in de foto en dat vind ik niet zo mooi. Misschien goed om dit aan te geven in het productieproces of gewoon sowieso geen foto’s toe te laten op de eerste en laatste pagina’s; in ieder geval niet aflopend.

Hier zie je dat de vorm van het product ervoor zorgt dat er een kleine vervorming in de foto op de eerste (en laatste) pagina komt.

Eindoordeel

Ik vind dat Saal Digital een mooi product heeft neergezet met de Professional Line. De foto’s komen goed tot hun recht en de gekozen acryl voorkant geeft het een fraai uiterlijk. De afwerking van het boek is heel goed en wordt geleverd zonder barcodes, merkjes of andere zaken die afleiden van waar het om gaat: mooie foto’s tonen.