ColorWorld


Natuur, Landschap en Macro Fotografie

Sluitertijd, diafragma en flitsen

Category : Info 27/02/2015

Vandaag even een klein experiment met de LumiQuest softbox gedaan. Ik wilde graag wat zacht licht op een Sneeuwklokje en ik wilde kijken hoe sluitertijd en diafragma samen werken met het maken van flits foto’s.
Sluitertijd, diafragma en flitsen

Ik ben begonnen met het juist belichten van de bloem zelf. Het bleek dat een diafragma van f/11 (ISO400) en de flist op manual met 1/64 kracht, voldoende was om de bloem netjes te belichten. De sluitertijd doet voor het juist belichten van de bloem veel minder ter zake, omdat de flits voor het licht op het onderwerp zorgt. De belichtingstijd van de flits is namelijk zeer kort; veel korter dan de hier gebruikte 1/200 sec. en zal dus zorgen voor de juiste belichting “onafhankelijk” van de sluitertijd.

Waar de sluitertijd wel op van invloed is, is het omgevingslicht. Je ziet in deze serie duidelijk dat de omgeving een steeds grotere rol speelt. Hier kun je dus mooi mee spelen en naar gelang de achtergrond deze meer of minder mee laten wegen.

In feite kun je zeggen dat je een “double exposure” maakt, waarbij de sluitertijd het omgevingslicht bepaalt en het diafragma het licht op het onderwerp.

SHARE :